Siłarodzinnej firmy

Blisko 30 lat temu wymarzyliśmy sobie stworzenie nowoczesnej firmy agrokulturowej. Marzenia się ziściły i dziś tworzymy Grupę AWW, przyjacielsko-rodzinny krąg pasjonatów, doskonale znający swój fach i tajniki rzemiosła. Specjalizujemy się w produkcji etanolu i bioetanolu na rynki chemiczne, spożywcze oraz farmaceutyczne.

 

Specjalizujemy się w produkcji etanolu i bioetanolu na rynki chemiczne, spożywcze oraz farmaceutyczne.

Jesteśmy firmą od pokoleń związaną z Wielkopolską: tu znajdują się nasze uprawy, gorzelnie i nowoczesne zakłady przetwórcze. Pochodzący z naszych pól surowiec przetwarzamy w nowoczesnych zakładach produkcyjnych, w trosce o jakość i bezpieczeństwa zleceń angażujemy się w każdy etap procesu produkcji. Kultywując najlepsze gospodarskie tradycje stawiamy na rozwój technologiczny, korzystamy z nowoczesnych linii produkcyjnych mając na uwadze ekologię. Jesteśmy firmą korzystającą z bogactwa ziemi, dlatego wiemy, jak ważna jest świadomość i dbałość o środowisko naturalne.

W interesach natomiast stawiamy na wartości tradycyjne – cenimy uczciwą wymianę kompetencji, lojalność oraz biznesowe przyjaźnie. Przed nami nowe wyzwania, ale pryncypia pozostają te same: rzetelność, uczciwość i efektywność.

Wiesław Wawrzyniak

 

Historia

1991

Założenie firmy AWW

1998

Lubczyna

1999

Tursko

2003

Kalisz

2007

Zbiersk

2008

Modernizacja w Tursku

2009

Rozlewnia wyrobów alkoholowych

2012

Zakład w Zbiersku

2016

Zakład w Zbiersku
W 1991 r. Wiesław Wawrzyniak otworzył pierwszą hurtownię alkoholi, rozpoczynając tym samym działalność firmy AWW.
Uruchomienie produkcji spirytusu surowego w gorzelni w Lubczynie.
Uruchomienie produkcji spirytusu surowego w Tursku.
Uruchomienie zakładu rektyfikacji i odwadniania spirytusu w Kaliszu.
Nowa inwestycja – zakup byłej cukrowni w Zbiersku.
Rozbudowa i modernizacja linii produkcyjnej gorzelni w Tursku.
Uruchomienie rozlewni wódek i nalewek w Kaliszu
Uruchomienie Zakładu w Zbiersku, pierwsza linia rektyfikacji wraz z gorzelnią.
Uruchomienie drugiej linii rektyfikacji w Zbiersku.
1991
1998
1999
2003
2007
2008
2009
2012
2016

Proces produkcji

Cykl produkcji to kompleksowy proces, biorący swój początek na polach uprawnych i zwieńczony produktem finalnym. Dysponując własnymi uprawami i liniami produkcyjnymi, uczestniczymy w każdym etapie tego procesu, a kompleksowy nadzór i kontrola, pozwalają nam uzyskać najwyższą jakość produktu.

 

 

Zakłady produkcyjne

Stawiamy na innowacje na każdym etapie działalności. Nasze zakłady, zarówno nowe w Zbiersku i Kaliszu, jak i odrestaurowane gorzelnie z początku XX wieku w Tursku i Lubczynie, są wyposażone w zaawansowane technologicznie instalacje wraz z zapleczem badawczym i laboratoriami.

Kalisz

Kalisz

więcej
Tursko

Tursko

więcej
Lubczyna

Lubczyna

więcej
Zbiersk

Zbiersk

więcej

Kalisz

Tu mieszczą się główna siedziba AWW, fabryka wódek i nalewek, i tu działają największe linie produkcyjne oraz instalacje przetwórcze firmy.

Linia produkcji bioetanolu, oparta na technologii adsorpcji na sitach molekularnych [PSA – Pressure Swing Adsorption] działa od 2003 r. Surowcem do produkcji ekologicznego składnika paliw jest pozyskiwany od mniejszych producentów spirytus surowy, który w kaliskim oddziale firmy zostaje poddany procesowi rektyfikacji i oddzielony od wody.

Linia produkcji alkoholu rektyfikowanego działa nieprzerwanie od 2003 r. Tutaj alkohol etylowy przechodzi wieloetapowy proces oczyszczania, by stać się produktem najwyższej jakości i składnikiem produkowanych przez AWW wódek i innych spirytualiów.

Linia zestawiania i rozlewu napojów spirytusowych oddana do użytku w 2009 r. I działająca w oparciu o najnowocześniejsze technologie i infrastrukturę. Od samego początku przedsięwzięcie okazało się być znaczącym sukcesem w planach firmy. Rektyfikowany alkohol stanowi podstawowy składnik zestawianych tu wódek, nalewek i likierów, wśród których są tak popularne marki, jak Alaska i Jarzębiak.

Tursko

Zakład produkcyjny w Tursku sięga tradycjami roku 1910, kiedy to w lokalnym majątku stworzono słynną w tych latach gorzelnię. Zakupiona przez Grupę AWW w roku 1999 r., została odrestaurowana i zmodernizowana, stając się architektoniczną perełką i świetnie prosperującym zakładem. Gorzelni w Tursku niezmiernie sprzyja lokalizacja w strefie ekologicznych obszarów rolnych, do których należy gospodarstwo rolne AWW. Dzięki temu zakład przetwarza najczystsze zboże, z którego produkuje najwyższej klasy alkohol etylowy.

Lubczyna

Gorzelnia w Lubczynie to przykład odpowiedzialnej nowoczesnej gospodarki, której tradycje sięgają wielu pokoleń. Gorzelnia powstała w roku 1880 i zasłynęła produkcją znakomitych spirytualiów. Czystość lokalnych wód i wysokiej jakości grunty – dziś jest to strefa ekologicznych obszarów rolnych – znacząco decydowały o klasie wytwarzanych tu wódek. Przejęta przez Grupę AWW w 1998 r. Gorzelnia została odbudowana i zaopatrzona w najnowocześniejsze technologie, pozwalające uzyskać najwyższej jakości spirytus.

Zbiersk

Zakład w Zbiersku to największa i modelowa inwestycja Grupy AWW. To unikatowe w skali globalnej przedsięwzięcie łączące nowoczesność technologii ze świadomością ekologiczną. Funkcjonujący tu system linii etanolu, biogazu, kogeneracji prądu i ciepła pracuje w idealnej synergii środowiskowo-energetycznej.

W Zbiersku działa najnowocześniejsza w Polsce instalacja do produkcji ultraczystego etanolu rektyfikowanego z surowców pierwotnych (zbóż z własnych upraw). Dodatkowo została ona sprzężona energetycznie i surowcowo ze specjalnym typem biogazowni, która przetwarza na energię elektryczną i cieplną masę organiczną zawartą w odciekach pochodzących z produkcji etanolu z wszystkich zakładów przetwórczych AWW. Z pozostałej, po produkcji alkoholu cieczy (wywaru) odzyskuje się cenny, wysokobiałkowy komponent paszowy (DDG – Distillers Dried Grains). Używana do produkcji woda zostaje oczyszczona, powtórnie wykorzystana, a jej nadmiar wraca do środowiska naturalnego.

W Zbiersku powstał doskonale skojarzony, wielodziałowy zakład zasilany przyjazną środowisku, odnawialną energią elektryczną, produkowaną z powstającej na miejscu masy organicznej.

ZRÓWNOWAŻONY
ROZWÓJ

Ambicjom i technologicznemu rozwojowi przedsiębiorstwa towarzyszy świadomość ekologiczna. Szacunek wobec środowiska naturalnego, to wyraz zawodowej etyki i odpowiedzialności, które Grupa AWW konsekwentnie respektuje.

 

JAKOŚĆ
I LABORATIORIA

Dzięki nowoczesnym urządzeniom pomiarowym oraz badaniom analitycznym i sensorycznym zapewniamy stały proces monitorowania jakości. Posiadamy 3 laboratoria z ponad 20-osobowym zespołem wysoko wykfalifikowanych pracowników.

 

WŁASNA FLOTA TRANSPORTOWA

AWW dysponuje rozbudowanym działem logistyczno-transportowym. Bogata flota samochodowa – 50 samochodów ciężarowych – pozwala płynnie i szybko realizować zamówienia od Klientów z Polski i zagranicy. Nasze dostawy zawsze są terminowe.

NAGRODY I CERTYFIKATY

 Produkowane przez nasz alkohole zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia, a Grupa AWW cieszy się dużym zaufaniem, czego dowodem są przyznane certyfikaty:

 

CERTYFIKATY

  •  ISO 22000:2005,
  • GMP + FC scheme,
  • IFS Food,
  • KZR INiG,
  • ISCC EU,
  • Certyfikat koszerności - alkohol etylowy odwodniony farmaceutyczny,
  • Certyfikat koszerności - alkohol etylowy surowy,
  • Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany kukurydziany,
  • Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany zbożowy,
  • Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany ziemniaczany,

 

NAGRODY

 

  • Ikar biznesu 2013,
  • Top Produkt – Eskimo Cytryna 2013,
  • Top Produkt – Jarzębiak Czysty Luksus 2013,
  • Złoty Medal – Degustacja wódek czystych 2013 – Jarzębiak Czysty Luksus,
  • Certyfikat WSBJ – Najwyższa Jakość 2013,
  • Godło – Najwyższa Jakość/ Quality International 2014,
  • Złoty medal – Degustacja wódek 2014 –Jarzębiak Rowan,
  • Top Produkt – Jarzębiak czysty Luksus 2015,
  • Top Produkt – Ratafia porzeczkowa 2015,
  • Top Produkt – Ratafia wiśnia 2015,
  • Orzeł Agrobiznesu 2015,
  • Złoty medal – Degustacja wódek czystych 2015 – Gorzałka Jubileuszowa,
  • Złoty medal – Degustacja wódek smakowych 2015 – Ratafia wiśniowa,
  • Orzeł Agrobiznesu 2016,
  • Top Produkt – Jarzębiak czysty Luksus 2017,
  • Top Produkt – Ratafia porzeczkowa 2017,
  • Top Produkt – Ratafia wiśnia 2017,

Materiały do pobrania

Logotypy

pobierz

Notki prasowe

pobierz

Certyfikaty jakości

pobierz

Katalogi

pobierz

Warunki sprzedaży skrobi

pobierz

Logotypy

LogoPobierz

SygnetPobierz

Notki prasowe

Informacja o Grupie AWWPobierz

Certyfikaty jakości

GMP + FC schemePobierz

IFS FoodPobierz

ISO 22000:2005Pobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy odwodniony farmaceutycznyPobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy odwodnionyPobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany kukurydzianyPobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany zbożowyPobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy rektyfikowany ziemniaczanyPobierz

Certyfikat koszerności - alkohol etylowy surowyPobierz

KZR INiGPobierz

Katalogi

BroszuraPobierz

Alaska Czysta Wódka 40%Pobierz

Bering Wódka Premium 40%Pobierz

Jarzębiak Czysty Luksus 40%Pobierz

Jarzębiak Rowan 40%Pobierz

Splendor Orkisz 40%Pobierz

Ratafia 10 Smaków 30%Pobierz

Whisky Charley's Green 40%Pobierz

Gin Charley's 37,5%Pobierz

Żołądkówka Czysta Wódka 40%Pobierz

Ratafia Klasyczna 28%Pobierz

Wódka Tradycyjna Czysta 40%Pobierz

Warunki sprzedaży skrobi

Ogólne warunki sprzedaży skrobi i glutenuPobierz

Skup