W Kaliszu, mieście o najdłuższej historii spośród miast w Polsce, AWW ma swoją główną siedzibę i tutaj zlokalizowane są instalacje przetwórcze, które torowały grupie drogę na rynki polskie i międzynarodowe.

Tutaj trafia spirytus surowy (nie oczyszczony) z gorzelni w Tursku i Lubczynie aby poddać go procesowi rektyfikacji (oczyszczania) i wykorzystać do produkcji własnych marek napojów spirytusowych.

Tutaj również pozyskany z  rynku zewnętrznego spirytus oczyszcza się i odwadnia produkując bioetanol – przyjazny środowisku, odnawialny dodatek do paliw stosowanych w transporcie.

Kaliski oddział firmy obsługuje trzy duże linie produkcyjne:

Linia produkcji alkoholu rektyfikowanego

Jest to historycznie pierwsza ze zbudowanych przez grupę instalacji do rektyfikacji (oczyszczania) spirytusu surowego (oddana do eksploatacji w 2003 roku). Alkohol etylowy o niskim stopniu doczyszczenia produkowany na bazie własnych upraw w gorzelniach w Tursku i Lubczynie poddawany jest wieloetapowemu procesowi doczyszczania. 

W efekcie uzyskuje się najwyższej jakości produkt, który stanowi podstawowy składnik produkowanych w grupie wódek i likierów ale również sprzedawany jest do innych celów spożywczych.

Linia produkcji bioetanolu

W ramach tego działu produkuje się bioetanol – ekologiczny składnik paliw stosowanych w transporcie. Surowcem dla instalacji jest spirytus surowy pozyskiwany na rynku krajowym od licznych, pomniejszych producentów (gorzelni rolniczych).

Destylat taki oczyszcza się z podstawowych zanieczyszczeń po czym oddziela się z niego wodę, bo tylko bezwodna forma może być stosowana jako dodatek do paliw. Instalacja wykorzystuje technologię adsorpcji na sitach molekularnych (PSA – Pressure Swing Adsorption) i została uruchomiona w 2009 roku.

 Linia zestawiania i rozlewu napojów spirytusowych

Jedno z najnowszych przedsięwzięć grupy AWW, które zostało znakomicie przyjęte przez rynek i okazało się być dużym sukcesem już w kilka miesięcy po uruchomieniu. Wykorzystując alkohol rektyfikowany produkowany z własnych zbóż w Zbiersku, Tursku, Lubczynie i Kaliszu zestawia się wódki, likiery, nalewki i całą gamę innych napojów spirytusowych o znakomitej charakterystyce.

Takie marki jak Alaska czy Jarzębiak są bardzo wysoko oceniane przez specjalistów branżowych, przy czym o ich jakości świadczą przede wszystkim rosnące wskaźniki sprzedaży.

Linia zestawiania i rozlewu została zbudowana w oparciu o najlepsze, dostępne technologie i urządzenia i oddana do użytkowania w 2009 roku. Od tamtej pory pracuje prawie nieprzerwanie próbując zaspokoić rosnące potrzeby handlowe grupy. 

 

 


« Wróć

Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Nasze marki

Czy masz 18 lat?